Cand vine vorba despre amenajari interioare, elementele functionale sunt primele la care ne gandim. Intr-adevar sunt necesare si indispensabile. Corpurile de iluminat fac parte din aceasta categorie insa, au si scop estetic. Ne ajuta sa imbunatatim aspectul estetic intr-o locuinta pentru ca sunt veritabile unelte de ajutor.

Lumina, in proiectele de design interior, joaca un rol foarte important pentru ca poate crea impresia de dimensiune acolo unde nu este. Atunci cand e pozitionata corect, poate transforma in totalitate aspectul unei incaperi si al intregii locuinte. Cateva aplice perete si camera este cu totul schimbata.

 Atunci cand spatiul este limitat sau inghesuit ori daca abordam un stil minimalist si nu ne dorim prea multe elemente, lumina ne vine in ajutor. Poate evidentia chiar si cea mai intunecata incapere care poate fi transformata intr-una primitoare. Lumina potrivita va schimba atmosfera din interior.

Ce sa urmaresc in procesul de decorare al casei?

In amenajarile interioare, e important sa alegi cu atentie fiecare element in parte pentru ca totul sa se armonizeze perfect. Sunt importante culorile si texturile folosite, mobila dar si o lustra led. Doar cateva elemente cheie si se creeaza o ambianta deosebita. Elementele potrivite vor crea atmosfera dorita.

Sunt importante de asemenea, si culorile pentru ca acestea evidentiaza mai usor elementele de decor. Pot accentua anumite zone de interes si unele obiecte de decor care vor fi scoase in evidenta. Lumina poate contura inclusiv aspectele arhitecturale, atunci cand este pozitionata corect.

Atunci cand iti doresti sa construiesti un spatiu functional dar si estetic, cu o ambianta placuta, trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte. Cand te afli la inceput, stabileste mai intai:

  • Paleta cromatica a incaperii
  • Masuratorile si dimensiunea camerei
  • Sursele de lumina naturala

Cum aleg strategia de iluminat potrivita?

Corpurile de iluminat sunt diverse, lumina, de asemenea. Poate fi dificil sa alegi ceea ce ti se potriveste. Mai intai, trebuie sa stii ca lumina are capacitatea de a influenta si schimba perceptia asupra camerei. O lustra hol cu lumina corespunzatoare va creea adancime si va da senzatia de spatiu marit.

Poti largi vizual o incapere sau o poti micsora daca simti nevoia. Se pot schimba inclusiv in spatiile inghesuite care par nearisite si fara sanse de a arata bine. Tot ce trebuie sa faci este sa folosesti mai multe surse si tipuri de lumina, precum :

  1. Iluminatul ambiental
  2. Iluminatul de lucru
  3. Iluminatul de accent

Alegerea potrivita a unei strategii bune de iluminat te va ajuta sa creezi o atmosfera placuta in interior. Vei putea sa construiesti atat un spatiu functional cat si unul estetic cu o ambianta primitoare. Indiferent de camera pe care iti doresti sa o mobilezi, fie ca este un birou sau o bucatarie ori o camera de zi, poti folosi lumina.

Ce strategie sa abordez in functie de camera de amenajat?

Alege mai intai care este destinatia camerei pe care vrei sa o amenajezi. Este un living ? Un dormitor ? In functie de aceste criterii poti stabili care sunt sursele de lumina de care ai nevoie. Atunci cand intelegem importanta iluminatului si impactul acestuia, amenajam spatii mult mai usor.

Corpurile de iluminat intr-o bucatarie pot sa deserveasca altui scop fata de cele amplasate in dormitoare. Acolo unde iti doresti concentrare sau odihna, trebuie sa adaptezi lumina. Iata cum :

Culoarea si intensitatea luminiiBeneficii
Culoarea receConcentrare si atentie
Culoarea caldaRelaxare si odihna
Intensitatea puternicaIn birouri sau biblioteci
Intensitatea scazutaInainte de somn

In functie de incapere, culoarea peretilor, obiectele decorative sau alte accente, poti alege intensitatea si culoarea luminii. Te va ajuta sa conturezi elementele din interior si sa creezi exact atmosfera pe care ti-o doresti. Indiferent ca vorbim despre lumina slaba sau de intensitate crescuta, foloseste-o inteligent.

Importanta luminii in interior si in amenajari

Un factor important atunci cand vine vorba despre accentuarea unor elemente din interior este lumina. Alegerea corpurilor de iluminat este un aspect care nu poate fi omis atunci cand vine vorba despre decoratiuni interioare si amenajari. Ai nevoie de elemente care sa completeze armonios incaperea.

Exista multe piese functionale precum mobilierul, geamurile si usile care pot fi cu adevarat deosebinte. Insa, intr-o lumina obscura, prea rece sau nepotrivita, nu vor fi observate. De asemenea, un corp de iluminat prea masiv, va oferi senzatia de camera ingusta, inghesuita acolo unde nu este potrivit.

Lumina poate completa toate lipsurile din incapere si poate ascunde punctele slabe si evidentia decorurile mai speciale. Poate complimenta toate piesele de mobilier chiar si pe cele mai putin indragite, culoarea peretilor dar si unele elementele decorative. Prin intermediul luminii potrivite poti crea la tine acasa o atmosfera primitoare.